Blog

Kerst in Krakau

Kerst in Krakau

Met zijn vele kerken, lichtjes en grote kans op sneeuw klinkt Krakau als de ideale bestemming voor de kerstdagen. Waar vier je dit christelijke feest beter dan in het meest katholieke land van Europa? Toch is het belangrijk een aantal zaken te weten voor je rond kerst door Krakau loopt. Polen zijn erg gericht op familie en de stad is daardoor een stuk stiller dan anders. Of is dat juist waar je naar op zoek bent? Lees onze tips en voorbereidingen om je stedentrips naar Krakau ook met kerst geweldig te maken.

Hoe vieren de Polen Kerst?

In Polen is een goede 90% van de mensen katholiek. Hoewel niet iedereen wekelijks in de kerk te vinden is, wordt kerst veel religieuzer beleefd dan in België en Nederland. Kerstavond is de meest belangrijke avond voor de Polen. Dit is de avond waarop ze met de hele familie plaatsnemen aan een zeer uitgebreid, vleesvrij kerstdiner. Rond middernacht is het tijd om naar de kerk te gaan. Eerste kerstdag is voorbehouden aan familiebezoek en op tweede kerstdag, ook een feestdag in Polen, wordt er ‘uitgebuikt’.

Wat betekent dit voor toeristen?

Voor de feestdagen sluiten veel winkels hun deuren van ‘s middags 24 december tot en met 26 december. Ook veel restaurants en cafés blijven deze dagen dicht, zodat medewerkers bij familie kunnen zijn. Daarnaast ziet een groot deel van de Polen de dagen en weken voor kerst als een periode van bezinning en zijn ze erg druk met voorbereiden van het kerstfeest. Café’s worden bijvoorbeeld minder druk bezocht en de winkels staan vol mensen die de laatste cadeaus en inkopen doen. Krakau is daarbij ook een studentenstad en rond de kerst verruilen veel jonge mensen de stad voor hun ouderlijk huis elders in Polen. De stad is daardoor leger dan tijdens elke andere periode in het jaar. Musea zijn allemaal dicht op eerste kerstdag, net als de bezienswaardigheden. Het is daarom slim om deze dag een beetje voor te bereiden. Bezoek bijvoorbeeld een aantal kerken, de kerstmarkt, wandel door het bos en drink en eet iets bij de cafés die wel open zijn. 

Kerstmarkt Krakau - BezoekKrakau.nl

Get grote marktplein is elk jaar de plek waar de gezellige kerstmarkt gehouden wordt

 

Waarom is Kerst wel leuk in Krakau?

12 gangen kerstdiner

Hoewel Krakau dus rustiger is en je iets beter moet zoeken naar een leuk restaurant, is kerst in Krakau een speciale gebeurtenis. Het traditionele Poolse kerstdiner op kerstavond bestaat uit 12 gangen die elk een eigen betekenis hebben. Elke gang staat dus al vast. Dit betekent dat de dagen voor kerst mensen in lange rijen staan op de markt waar iedereen precies dezelfde ingrediënten haalt. Erg leuk om te zien! Hoewel met kerst niet zo heel veel restaurants geopend zijn, serveren een aantal van hen wel een echt Pools kerstdiner. Een goede optie om alle 12 de gangen te kunnen proeven, zonder zelf de keuken in te hoeven of op een uitnodiging te hoeven wachten. Reserveren is nodig, het is handig vooraf bij je hotel te informeren waar een kerstdiner opgediend wordt.

Traditionele kerstmis in de kerk meemaken

Vooral de kerken krijgen tijdens kerst alle aandacht. Elke kerk heeft de dagen voor en tijdens kerst een grote kerststal, er wordt gezongen en iedereen is welkom om even binnen te lopen en te kijken. Op kerstavond rond middernacht naar de kerk gaan is ook een beleving. De kerken puilen letterlijk uit, mensen staan in het voorportiek of zelfs buiten voor de deuren, omdat er binnen geen plek meer is. Wil je een zitplaats of überhaupt iets kunnen zien, dan is het slim om op tijd te komen. De middernachtmis duurt ongeveer een uur. Hou er rekening mee dat er in de Poolse kerk veelvuldig geknield wordt, door iedereen. Kniel je niet mee, dan zullen de mensen om je heen denken dat je iets aan je benen hebt. Het hoeft dus niet, maar misschien kun je beter gewoon meedoen.

Kerstsfeer en kerstmarkt
Kerstmarkt in Krakau - BezoekKrakau

Ook de sfeer in de straten en op de jaarlijkse kerstmarkt maken een stedentrip waard. Zeker in de weken voor kerst is het leuk om door de stad te struinen, naar kerstkoortjes op straathoeken te luisteren, in leuke koffietentjes op te warmen en cadeautjes te kopen voor thuis. In de etalages van de winkels op het grote plein worden prachtig versierde kerststallen (‘szopki’) getoond. De kerstmarkt staat op het grote marktplein en is geopend van plusminus 25 november tot en met 26 december. Een gezellige plek met leuke kraampjes, omringd door de mooiste gebouwen. Er zijn muzikale (traditionele) optredens, gluhwein en leuke lokale producten en spullen om te bekijken en te kopen.

Verwen Kerst

Krakau is dus een mooie bestemming voor de kerstdagen, als je je een beetje voorbereidt. En voor mensen die een rustige kerst zoeken en willen relaxen in een lekker hotel, is Krakau ronduit een topbestemming. Boek een luxe hotel voor een Centraal-Europese prijs, laat je verwennen in een spa en in goede restaurants en bezoek musea en bezienswaardigheden in alle rust. De meeste musea gaan op 2e kerstdag weer open en ook Auschwitz en de Wieliczka zoutmijn zijn dan weer te bezoeken.

Kerstmarkt in Krakau - Bezoek Krakau

Serieus, Nederlandstalig en gezellig

Mij boeken als uw gids is niet alleen het rondleiden en laten zien van Auschwitz - Birkenau. Ik maak graag een praatje over het echte leven in Polen. Achtergronden, historie, politiek maar ook over alle andere typische Poolse dingen. Met andere gidsen zult u merken dat het allemaal erg formeel eraan toe gaat. Met mij bent u verzekert van een gezellig verblijf.

Facebook